אלימות במשפחה

מספר רבדים קיימים בארץ בטיפול בנושא אלימות במשפחה והם נחלקים לטיפול ברמה הפלילית ולטיפול ברמה האזרחית. ברמה הפלילית, הטיפול הוא מול משטרת ישראל. ניתן לפנות למשטרה בין בהגשת תלונה לאחר התרחשות אירוע אלימות במשפחה, שם גם אפשר לקבל צו הגנה זמני מפני התוקפן.

כידוע, יש אפשרות לקריאה לעזרת המשטרה כדי שתגיע לעצור התפתחות של אירוע אלימות המתרחש באותו הזמן. המשטרה תגיע ובתקווה שתוכל למנוע נזקים גדולים הנגרמים באותו הרגע ולאחר שירגעו הרוחות, תנסה להפנות את קרבנות האלימות לגורמים מסייעים נוספים בקהילה או במשרד הרווחה. 

במישור הפלילי, לאחר סיום החקירה, מועבר הטיפול מהמשטרה לפרקליטות לצורך בחינת האפשרות להגשת כתב אישום כנגד התוקפן. במקביל לכך, ברמה האזרחית, ישנה אפשרות לפנות בבקשה לבתי המשפט לענייני משפחה, כדי לבקש צו הרחקה זמני או קבוע, כנגד התוקפן, עם תום תוקפו של צו ההגנה הזמני שניתן על ידי המשטרה וגם אם לא ניתן כזה. ההליך הפלילי מתנהל כמעט במנותק מקרבנות האלימות והוא, בעצם, הליך משפטי פלילי שמנהלת המדינה כנגד הנאשמים באלימות, כאשר הקרבנות הם בגדר מתלוננים או עדים במשפט.

גורמים מסייעים נוספים בתחום אלימות במשפחה

מלבד פניה אפשרית לבית המשפט לענייני משפחה, הרמה האזרחית כוללת גורמים נוספים שיכולים לסייע, כל אחד בתחומו. ראשית, הוקם על ידי משרד הרווחה, קו מצוקה ארצי 118, המיועד לקבלת פניות חירום מהציבור 24 שעות ביממה. קו המצוקה מאויש על ידי עובד/ת סוציאלי/ת ומספק שירותי מידע והכוונה לפונים.

באופן כללי, כידוע, שירותי הרווחה אמונים על נושא אלימות במשפחה ומטפלים באופן שוטף במשפחות הסובלות או שסבלו אלימות כזו, כך שניתן ורצוי לפנות אליהם ישירות.

נוסיף על כך, קיימות עמותות שונות האמונות על הטיפול בנושא, קיימים מקלטי חירום, דירות קלט, תמיכה נפשית וסוציאלית מאנשים העוסקים בתחום וכמובן, אפשרות לפנות לגורמי רפואה שונים, החל מרופאי המשפחה, המוקד הרפואי של קופת החולים וכלה בבית חולים.

מי שמעוניין בליווי אישי צמוד בנבכי המערכת הביורוקרטית וגורמי הטיפול השונים יכול לשכור שירותיו של עורך דין לענייני משפחה, אשר יוכל לסייע לנווט את הסירה ביד בטוחה.

גירושין עקב אלימות במשפחה

אלימות במשפחה היא כאמור תופעה רווחת. על אף שיש לא מעט זוגות שמנסים לטפל בבעיית האלימות באמצעות טיפול ושיקום, הרי שחשוב מאוד לזכור שאלימות היא דבר לא מקובל בשום אופן וגם אם מאמינים בטיפול, כל עוד האלימות נמשכת, יש צורך למגר אותה בכל דרך אפשרית, אלימות היא דבר אסור על פי כל דין.

בין אם מדובר באלימות פיזית, בין אם מדובר באלימות מילולית ובין אם מדובר באלימות מינית שבגינה הבעל כופה על אשתו יחסי מין בניגוד לרצונה, הרי שמדובר באלימות לכל דבר. כל אישה שסובלת מאלימות מצד בעלה חייבת לדעת שאלימות היא עילה למתן גט ורצוי מאוד שהיא תתחיל בהליך בקשת הגט באופן מהיר ובד בבד, תרחיק את בעלה באמצעות צו הרחקה ובאמצעות פתיחת הליך פלילי כנגדו לאחר תלונה במשטרה.

על פי הדין העברי בתביעת גירושין אלימות מהווה הצדקה טובה מאוד למתן גט ולסיום קשר נישואין, בעוד שישנם לא מעט מקרי גירושין שבהם אין אלימות שבהם יורה בית הדין לנסות שלום בית בטרם מגיעים לבית הדין לצורך ביצוע הליך הגירושין בשנית, הרי שבמקרה של אלימות במשפחה, בית הדין יורה על הבעל לתת גט באופן מידי לאשתו.

כמובן שיש צורך להוכיח כי קיימת אלימות. גם אלימות מילולית מהווה עילה לתביעת גירושין הן בבית הדין הרבני והן בבית הדין האזרחי. חשוב לדעת שעד לקבלת הגט, בן הזוג הסובל מאלימות יכול להגיש בקשה לבית המשפט למתן סעדים לפי החוק למניעת אלימות במשפחה, על מנת להרחיק את בן הזוג האלים ממנו ומהבית בכלל ובית המשפט ראשי להטיל הגבלות נוספת על בן הזוג האלים.

כדי לקבל סיוע משפטי בתחום אלימות במשפחה –

התקשרו עוד היום לתיאום ופגישת ייעוץ בנושא עורך דין משפחה – 077-9976279

עורכת דין מיטל כסיף